Hoppa till sidans innehåll

Ekshärads Skidstadion


Korta fakta:

Elljusspår 6,5 km

Konstsnö 3,3 km inkl skidskyttebana

Skidskyttestadion med 12 elbelysta fallmål

 

Spårkarta

Spåravgifter

Hitta hit (extern länk)

 

 

Vid foten av Ekesberget ligger Ekshärads Skidstadion där föreningens klubbstuga är belägen. På stadion finns allt man behöver för att ordna nationella tävlingar i längdåkning, det finns bl.a. sekretarit, speaker- och tidtagningshus, toaletter m.m. Spårsystemet utgår från stadion och elljusbanan mäter hela 6,5 km varav 3,3 km läggs med konstsnö. Banorna vid Ekesberget är tuffa och håller en god nationell standard men letar man efter lättare terräng går det att åka delar av elljusbanan och på så sätt få ihop en slinga på cirka 2 km nästan helt utan stigning.

 

Elljusbanan tänder du själv vid stolpen närmast pistmaskinsgaraget, ca 70 meter söder om anslagstavlan på skidstadion. För att spara engergi så tänds elljusbanan i två sektioner. Efter drygt 2 km sitter en tändknapp där kvällens första åkare kan tända fortsättningen av banan.

Automatisk släckning av hela banan kl 21.

 

Vid rikligt snötillgång prepareras ibland en "matarslinga" från skidstadion till det populära Haralöpet som startar vid Ekeshovsbadet. I annat fall är det närmast och enklast att gå över Torsbyvägen från Höökborgens parkering.

 

 Skidskytte

Skidskyttestadion ligger cirka 400 meter söder om skidstadion och har tolv fallmål under tak med belysning. Skjutbanan ligger självklart på den del av elljusbanan som täcks med konstsnö.

 

Sommarträning 

ESF sköter själva elljusbanan även sommartid men i grannskapet finns andra banor som drivs av andra än ESF:

 

Från Höökborgen, som ligger några hundra meter väster om skidstadion utgår det flera motionsslingor som passar sig utmärkt för löpning och gåing. Den längsta banan kallas “tre toppar” och passerar precis som namnet antyder tre av bergen i omgivningen. Den slingan är cirka 11 km lång och går över Norsberget, Lilla- och Stora Ekesberget i nämnd ordning. Vid två platser längs stigen finns det vindskydd och plats för grillning. Om man vill uppleva den fina utsikten från bergstopparna men vill nöja sig med 7 km finns “två toppar” som precis som den tidigare nämnda går på fina stigar med tydliga färgmarkeringar i terrängen. Längs “Två toppar” passerar man Lilla- och Stora Ekesberget.

 

Från Höökborgen utgår även “Ekesbergsrundan”, en slinga på cirka 2 km som går på västsidan och på toppen av Ekesberget. Längs den stigen passerar man de outgrävda gravplatserna som troligtvis härstammar från bronsåldern. Man har även en fantastisk utsikt över dalgångarna med Mossbergssjön på ena sidan och Klarälven på den andra.

Från Ekesbadet utgår även motionsspår för sommarbruk. 2,5 , 5,0 och 12 km mäter de olika slingorna som är markerde i skogen.

Uppdaterad: 07 JUN 2016 21:22 Skribent: esf

Postadress:
Ekshärads SF
Ekesbergsvägen 9
68360 Ekshärad

Kontakt:
Tel: 056341285
Fax: 056341285
E-post: This is a mailto link...

Se all info